Mi az AEE?

Az AEE, az Adóügyi Ellenőrző Egység. Ezen keresztül kap forgalmi adatokat a NAV a pénztárgéptől és ezen keresztül engedélyezi, vagy tiltja a pénztárgép megszemélyesítését (az üzembehelyezést), vagy használatát. Az AEE-n keresztül a NAV, naponta több alkalommal képes a pénztárgép forgalmát ellenőrizni. Ettől függetlenül az AEE minden nap forgalmi adatokat küld a NAV szerverére. Az AEE a GSM mobiltelefon hálózat kommunikációs csatornáit (GPRS, EDGE, HSDPA, HSUPA) használja a NAV adatkapcsolathoz. Ez az adatkapcsolat titkosított és nem nyilvános. Ebbe a hálózaba kizárólag a NAV rendszerben regisztrált AEE egységek képesek belépni és ott adatot küldeni, illetve fogadni. Az AEE működéséhez szükséges körülményeket az üzemeltetőnek kell biztosítani. Az AEE antennáját nem szabad leszerelni, leárnyékolni, vagy bármely módon zavarni.
A pénztárgép áramtalanítása után, az AEE önállóan a saját akkumulátorával legalább 2 napon keresztül képes kapcsolatba lépni a NAV szerverével és összesen 2 órán keresztül képes oda adatot küldeni, illetve fogadni. Az online kapcsolat alól NAV felmentést adhat, ha a kapcsolat fenntartása 30 napon keresztül nem lehetséges, illetve az költséghatékonyan nem kivitelezhető. Ez esetben a pontos dátumidő ellenőrzése és beállítása a felhasználó felelőssége.
Az online kapcsolat alól felmentett felhasználóknak az adatszolgáltatást havonta kell teljesítenie a NAV felé. A pénztárgép az online kapcsolat alól felmentett üzemmódra nem alkalmas.

Az AEE üzemállapotait 3 különböző színű LED lámpa jelzi:
  • Zöld Folyamatosan világít, ha az AEE a pénztárgéptől kap áramot. Villog, ha az AEE a saját akkumulátorától kapja az áramot. 
  • Sárga Folyamatosan világít, ha az AEE sikeresen kapcsolódott a GSM hálózathoz. Villog, amikor a GSM hálózathoz kapcsolódás sikertelen volt.
  • Zöld felvillan, a sárga folyamatosan világít, vagy felvillan Az AEE a fogyasztás csökkentése miatt alvó (sleep) üzemmódra váltott át. 
  • Piros Villog, amikor az AEE meghibásodott. 

Az AEE rendelkezik egy USB csatlakozóval, amelybe egy külső USB tárolót (pendrive) lehet csatlakoztatni a forgalmi adatok elektronikus formában történő átmentése érdekében. Az AEE feliratú USB csatlakozó a pénztárgép hátsó frontján középen található.