A DPM kódról általában

A "DPM kód" nem egy vonalkód típus, hanem egy gyűjtőfogalom azokra a jelölési közvetlen alkatrészjelölő módszerekre vonatkozóan, melyek a jelölést a termékre viszik fel. A "DPM" egy mozaikszó, mely az angol Direct Part Marking kifejezés (közvetlen termék jelölés) kezdőbetűiből áll össze.
A technológiát főleg a gépiparban, autóiparban és elektronikai iparban alkalmazzák, továbbá olyan esetekben ahol nagyon kicsi méretű kódokkal lehetséges csak jelölni az egyes tételeket. Alkalmazásával könnyen megoldható a különféle termékek, gyártmányok, alkatrészek, berendezések, részegységek vagy készülékek egyedi azonosítóval történő ellátása. A nyomon követés és az utólagos beazonosítás a termék teljes élettartama alatt, akár több évtizeden keresztül is garantáltan megoldható.
A DPM vonalkód használatát főként azoknak ajánljuk, akiknél a normál ragasztott címkék használata nem megoldható. Az egyedi azonosító kód későbbi leolvasása abban az esetben is biztosított, ha a gyártási folyamat során a termék megjelölt része különleges hő- vagy egyéb mechanikai hatásnak van kitéve.
A DPM kód olvasására nem mindegyik 2D vonalkódolvasó képes, ezek a kódok ugyanis optikai jellemzőikben eltérnek a hagyományos nyomtatással készültektől. A különleges jelölési módok készülhetnek például lézergravírozással, pontozással, fém, műanyag vagy üveg felületén. Olvasásuk más eszközt és technológiát igényel, mint a hagyományos kódoké. Eszköz portfóliónkban többféle kézi olvasót és mobil terminált ajánlunk, amelyek a DPM segítségével előállított kétdimenziós kódokat a beépített 2D-s “Imager” olvasóval dekódolják.