Milyen formájú és kialakítású vonalkód olvasók léteznek?

  • Kézi vonalkódolvasó: általános használatra tervezett vonalkódolvasó típus, mely a szkennerek belépőszintű kategóriájába tartozik. Az egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb típus, mely átlagos vonalkód olvasási teljesítményt nyújt alacsony árszint mellett. Az olvasót kézbe kell fogni, majd megcélozni a vonalkódot és a leolvasni. Gyártótól és típustól függően néhány kézi olvasóhoz opcionálisan vásárolható állvány is, mellyel akár kézkímélő prezentációs módban is használható lesz az eszköz. Általában kisebb forgalmú kereskedelmi egységekben találkozhatunk ilyen vonalkódolvasókkal.

  • Kézi/állványos (prezentációs) vonalkódolvasó: kézben fogva vagy állványba helyezve (kézkímélő módon) használható általános felhasználásra tervezett típusok tartoznak ebbe a kategóriába. Az állványba helyezett olvasó előtt egyszerűen csak elhúzzuk a vonalkódot, melyet automatikusan leolvas és továbbít a pénztárgép/számítógép felé. A kézbe vehető funkció abban az esetben ideális, amikor egyszerűbb az olvasót mozgatni a termékhez, mint fordítva. Bizonyos terméktípusoknál előfordul, hogy több vonalkódot is ragasztanak egymás mellé, ebben a környezetben is könnyebb egy kézben tartott olvasóval pozicionálni. Főbb felhasználási területei: nagy és kiskereskedelem (bevásárlóközpont, szupermarket, élelmiszer-, ruházati-, műszaki boltok, trafikok, italkereskedések, stb.) iroda (dokumentum, boríték, csomagazonosítás, stb.), szórakoztató központ (belépőjegy, parkolójegy, stb.) és egészségügyi (recept, gyógyszer, stb.), gyártás, raktározás.

  • Asztali vonalkódolvasó: ezek az olvasók úgy lettek kialakítva, hogy a pult vagy asztal tetején fixen elhelyezve működjenek, ne kelljen őket kézbe venni, vagy kézben tartani. Ezek az un. omnidirekcionális olvasók egyszerre több irányban is pásztáznak, így bármilyen szögben eléjük tartott vonalkódot hatékonyan tudnak olvasni. Ilyen olvasókat előszeretettel használnak nagyobb forgalmú áruházakban, vegyesboltokban vagy egyéb kereskedelmi egységekben.

  • Pultba építhető vonalkódolvasó: áruházakban, szupermarketekben vagy nagyobb boltokban használt eszközök, ahol a pultba építhető olvasók teljesítménye a nagy áruforgalmat is jól ki tudja szolgálni. Az olvasóablakok karcálló nagy szilárdságú üveggel vannak védve, így a folyamatos mechanikai érintkezés az áruval sem jelenthet problémát. Egyes gyártóknál/típusoknál függőleges és vízszintes síkban is helyeznek el olvasófejet, így az olvasás még kevesebb pozicionálást követel a dolgozótól. Bizonyos típusok akár beépített mérleggel is elérhetőek.

  • Fix vonalkódolvasók: az ilyen típusú olvasókat egy adott pontra rögzítve használják, onnan olvassa le az előtte elhaladó vonalkódokat. A fix telepítésű vonalkódolvasók automatizált rendszerekben, vagy olyan munkahelyeken alkalmazhatók előnyösen, ahol a felhasználó kezeinek szabadon kell maradnia. Ezek az olvasók általában egy rendszer részét képezik, tervezésüknél figyelmet fordítottak rá, hogy ellenálljanak az extrém környezeti viszonyoknak vagy megbirkózzanak a legnehezebb olvasási körülményekkel is. Fixen telepíthető vonalkódolvasókat telepíthetjük futószalag vagy csomagoló gépsor mellé, hiszen nagy mozgástoleranciával rendelkeznek, így a gyorsan elhaladó vonalkódokat is nagy biztonsággal olvassák.