Hogyan működik a lézeres vonalkódolvasó?

Az első kézi vonalkódolvasók lézer optikával készültek, így mondhatjuk, hogy ez a legismertebb technológiájú olvasó típus. Ezek az olvasók fényforrásként lézersugarat használnak, valamint egy mozgó tükröt vagy forgó prizmát alkalmaznak a fénysugár pásztázásához a vonalkódon. Az általános felhasználású lézeres olvasók 10-60 cm-es távolságból olvasnak (a vonalkód felbontásától és a megvilágítástól függően), de létezik akár 10 méteres távolságból is használható típusok (long range). 
A lézer vonalkódolvasók a linear imager-hez hasonlóan csak 1 dimenziós vonalkódok (EAN13, EAN128, stb.) olvasására alkalmasak. Teljesítmény és ár szempontjából is hasonló a lézeres olvasók tulajdonsága a CCD-s eszközökhöz. Előnyük, hogy szélesebb kódokat is könnyedén tudnak olvasni, egyenetlen vagy erősen görbült felületekről is.
Ajánlott felhasználási területük: nagy és kiskereskedelem (bevásárlóközpont, szupermarket, élelmiszer-, ruházati-, műszaki boltok, trafikok, italkereskedések, stb.) iroda (dokumentum, boríték, csomagazonosítás, stb.), szórakoztató központ (belépőjegy, parkolójegy, stb.) és egészségügyi (recept, gyógyszer, stb.), gyártás, raktározás.