Hogyan működik a 2D area imager/képalkotó vonalkódolvasó?

A 2 dimenziós kódok olvasására alkalmas szkennerek a linear imager/ccd társaikhoz hasonlóan képet készítenek a vonalkódról, amit belső szoftverük segítségével értelmeznek és nyerik ki a tartalmazott információt. Az area imager olvasók többségével, akár fényképet is készíthetünk (pl. sérült szállítmányról, dokumentumról, stb.). Előnyük, hogy az 1 dimenziós kódokon kívül olvasnak minden ismert 2 dimenziós (QR code, PDF417, DataMatrix, stb.) kódot, akár 20-70 cm-es távolságból (a kód méretétől és fényviszonyoktól függően). A technológia további előnye, hogy a kód elhelyezkedésétől függetlenül képesek annak leolvasására, így gyorsítva és megkönnyítve a munkát. Kiválóan olvassák a nagyon rossz minőségű, sérült, elmaszatolódott kódokat is, ezért gyakran alkalmazzák őket rossz minőségű egydimenziós kódok olvasására is.
A 2D-s vonalkódok használata/népszerűsége széles körben és minden piaci szegmensben egyre elterjedtebb adatrögzítési mód. A technológia összetettsége miatt az area imager olvasók általában drágábbak, mint a lézeres vagy ccd-s eszközök.
A digitális képalkotó eljárásnak köszönhetően ezek a szkennerek alkalmas fényes felületekről történő kódolvasásra, valamint képesek vonalkódokat leolvasni akár LCD, vagy mobiltelefon kijelzőjéről is. Igen jó teljesítménnyel használhatók például e-ticket alkalmazásokban (mozi, rendezvény, reptér stb. beléptetés) vagy mobilon tárolt pontgyűjtő-, hűség- vagy kupongyűjtő applikációknál. Tökéletes választás a kereskedelmi, közigazgatási alkalmazásokhoz, valamint dokumentumok-, számlák feldolgozásához banki- és pénzügyi területen egyaránt.