Fontos, hogy milyen környezetben használóm a vonalkódolvasót?

Az alkalmazási környezet és a használati körülmények meghatározása kiemelten fontos kritérium a vonalkódolvasó választásánál. Amennyiben a környezeti feltételek átlagosak, de mégis számíthatunk az eszközök mostohább felhasználására, úgy érdemes robusztusabb olvasót választani, mivel ezzel hosszútávon pénzt takaríthat meg.

  • A belépő szintű és középkategóriás olvasókat általános felhasználói környezetben (szoba hőmérséklet, normál pára, stb.) való használatra tervezték. Nem okoz gondot egy-egy véletlen leejtés akár 1-1,5 méter magasról sem. 
  • Az ipari vonalkódolvasók ellenállnak a környezeti hatásoknak, mint extrém hőmérséklet (akár -20 C°), por, víz, pára és mechanikai sérülések. Az ellenálló tokozás mellett az ipari vonalkódolvasók belső kialakítása is megerősített. A tervezés során igyekeznek a legkevesebb mozgó alkatrészt beépíteni a vonalkódolvasókba, növelve ezzel a mechanikai stabilitást és csökkentve a meghibásodás esélyét. Az ipari szkennerek már ránézésre könnyedén felismerhetőek, gyártótól függően általában sárga/fekete, vagy piros/fekete tokozásúak.

Az ipari és általános célú vonalkódolvasók közötti különbség jelentős. Bár rövid távon az általános felhasználású eszközök ára kedvezőbb, de a meghibásodások miatt bekövetkező termeléskiesés és a javítási költségek miatt hamar kiegyenlítődnek az ipari szkennerre fordított többletköltség.