Tudástár

 • 1. A vonalkódolvasókról
  • Mi a vonalkód?

   A vonalkód a számok és betűk kódolásának egyfajta módja, mely meghatározott szabályok szerint felépülő, világos és sötét mezők váltakozásán alapuló, optikailag érzékelhető kód. A vonalkód nem tartalmaz leíró adatokat, ez csupán egy hivatkozási szám, amelyhez a számítógép megkeres és társít egy hozzátartozó rekordot, amely már tartalmaz leíró adatokat és más fontos információkat.
   Például: egy vonalkód jelöl egy bizonyos konzervet, de nem tartalmazza a termék nevét, fajtáját vagy árát, helyette mindössze egy tizenkét jegyű számot. Amikor ezt a számot beolvassuk, bekerül egy számítógépbe, amely rátalál a számhoz tartozó rekordra az adatbázisból. Ez a rekord tartalmazza a termék leírását, a gyártó nevét, az árat, a raktáron lévő mennyiségét stb.


   Ugrás a lap tetejére
  • Mi a vonalkódolvasó, vagy más néven szkenner?

   A klasszikus vonalkódolvasó feladata, hogy a vonalkódban tárolt információt (karaktersort, képet, stb.) optikai módszerrel leolvassa, értelmezze, és továbbítsa a háttérrendszer felé további feldolgozás céljából.
   Maga az olvasó ugyanolyan "input", tehát adatbeviteli eszköznek tekinthető, mint a számítógép billentyűzete vagy az egér. Az adatbeviteli folyamat során leegyszerűsítve ugyanaz megy végbe, mintha a vonalkódban tárolt karaktersort (ami sok esetben a kód alatt olvasható) begépeltük volna a billentyűzeten. Mindez természetesen sokkal gyorsabban, hibamentesen és automatizáltan.


   Ugrás a lap tetejére
  • Milyen szempontokat kell figyelembe venni a vonalkódolvasó kiválasztásánál?

   Ha el akarjuk kerülni, hogy belelépjünk egy vonzó ár által kínált csapdába, a választás előtt alaposan gondoljuk át, hogy pontosan milyen feladatokat szeretnénk megoldani az olvasóval. Ha minden kérdést megválaszoltunk, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy a feladatot tökéletesen ellátó olvasót választunk, felesleges kiadások nélkül.
   Nem érdemes az igényeinken túlmutató, ezért drágább vonalkód olvasót vásárolni. Ugyanakkor, ha alultervezzük a feladatot, egy olyan eszközbe ruházhatunk be, mely nem látja el a feladatát tökéletesen, adott esetben a gyakori meghibásodásával hosszabb távon többletköltségeket fog okozni. Így végül egy olcsóbb eszköz drágábbnak bizonyulhat a mindennapi használat során.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan működik a CCD/linear imager vonalkódolvasó?

   A linear imager olvasók, a lézer optikához hasonlóan csak 1 dimenziós vonalkódok (EAN13, EAN128, stb.) olvasására alkalmasak. A CCD vonalkódolvasó az olvasófejben elhelyezett LED fényérzékelőkkel képet készít a kódról, melyet dekódolva nyeri ki a tárolt információt.
   Az általános felhasználású CCD szkennerek 10-50 cm-es távolságból olvasnak, a vonalkód felbontásától és a megvilágítástól függően. A linear imager és lézeres szkennerek teljesítmény és ár szempontjából hasonló tulajdonságúak. A linear imager olvasók előnye, hogy könnyebben olvassák a gyengébb minőségű, sérült vonalkódokat. 
   Ajánlott felhasználási területük: kereskedelem (élelmiszer-, ruházati-, műszaki boltok, trafikok, italkereskedések, stb.) iroda (dokumentum, boríték, csomagazonosítás, stb.), szórakoztató központ(belépőjegy, parkolójegy, mobiljegy, stb.) és egészségügyi (recept, gyógyszer, stb.), gyártás, raktározás.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan működik a lézeres vonalkódolvasó?

   Az első kézi vonalkódolvasók lézer optikával készültek, így mondhatjuk, hogy ez a legismertebb technológiájú olvasó típus. Ezek az olvasók fényforrásként lézersugarat használnak, valamint egy mozgó tükröt vagy forgó prizmát alkalmaznak a fénysugár pásztázásához a vonalkódon. Az általános felhasználású lézeres olvasók 10-60 cm-es távolságból olvasnak (a vonalkód felbontásától és a megvilágítástól függően), de létezik akár 10 méteres távolságból is használható típusok (long range). 
   A lézer vonalkódolvasók a linear imager-hez hasonlóan csak 1 dimenziós vonalkódok (EAN13, EAN128, stb.) olvasására alkalmasak. Teljesítmény és ár szempontjából is hasonló a lézeres olvasók tulajdonsága a CCD-s eszközökhöz. Előnyük, hogy szélesebb kódokat is könnyedén tudnak olvasni, egyenetlen vagy erősen görbült felületekről is.
   Ajánlott felhasználási területük: nagy és kiskereskedelem (bevásárlóközpont, szupermarket, élelmiszer-, ruházati-, műszaki boltok, trafikok, italkereskedések, stb.) iroda (dokumentum, boríték, csomagazonosítás, stb.), szórakoztató központ (belépőjegy, parkolójegy, stb.) és egészségügyi (recept, gyógyszer, stb.), gyártás, raktározás.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan működik az omni-direkcionális (irányfüggetlen) vonalkódolvasó?

   Az omni-direkcionális olvasók több lézersugárral pásztáznak, amiket egy forgó tükör állít elő. Nagy előnyük az egy vonalas vonalkód olvasókkal szemben, hogy nem irány érzékenyek, azaz nem kell a lézersugarakkal „becélozni a kódot".  Mindegy, hogy milyen pozícióban van a vonalkód, az olvasó képes azt leolvasni. További előnye ennek a típusnak, hogy olvassák a gyűrött, szakadt vagy sérült kódokat is, mert a kódrészekből bizonyos fokig képesek újraépíteni a kódban tárolt információt. Leggyakrabban a hipermarketek kasszáinál találkozhatunk omni-direkcionális olvasókkal.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan működik a 2D area imager/képalkotó vonalkódolvasó?

   A 2 dimenziós kódok olvasására alkalmas szkennerek a linear imager/ccd társaikhoz hasonlóan képet készítenek a vonalkódról, amit belső szoftverük segítségével értelmeznek és nyerik ki a tartalmazott információt. Az area imager olvasók többségével, akár fényképet is készíthetünk (pl. sérült szállítmányról, dokumentumról, stb.). Előnyük, hogy az 1 dimenziós kódokon kívül olvasnak minden ismert 2 dimenziós (QR code, PDF417, DataMatrix, stb.) kódot, akár 20-70 cm-es távolságból (a kód méretétől és fényviszonyoktól függően). A technológia további előnye, hogy a kód elhelyezkedésétől függetlenül képesek annak leolvasására, így gyorsítva és megkönnyítve a munkát. Kiválóan olvassák a nagyon rossz minőségű, sérült, elmaszatolódott kódokat is, ezért gyakran alkalmazzák őket rossz minőségű egydimenziós kódok olvasására is.
   A 2D-s vonalkódok használata/népszerűsége széles körben és minden piaci szegmensben egyre elterjedtebb adatrögzítési mód. A technológia összetettsége miatt az area imager olvasók általában drágábbak, mint a lézeres vagy ccd-s eszközök.
   A digitális képalkotó eljárásnak köszönhetően ezek a szkennerek alkalmas fényes felületekről történő kódolvasásra, valamint képesek vonalkódokat leolvasni akár LCD, vagy mobiltelefon kijelzőjéről is. Igen jó teljesítménnyel használhatók például e-ticket alkalmazásokban (mozi, rendezvény, reptér stb. beléptetés) vagy mobilon tárolt pontgyűjtő-, hűség- vagy kupongyűjtő applikációknál. Tökéletes választás a kereskedelmi, közigazgatási alkalmazásokhoz, valamint dokumentumok-, számlák feldolgozásához banki- és pénzügyi területen egyaránt.


   Ugrás a lap tetejére
  • Milyen formájú és kialakítású vonalkód olvasók léteznek?

   • Kézi vonalkódolvasó: általános használatra tervezett vonalkódolvasó típus, mely a szkennerek belépőszintű kategóriájába tartozik. Az egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb típus, mely átlagos vonalkód olvasási teljesítményt nyújt alacsony árszint mellett. Az olvasót kézbe kell fogni, majd megcélozni a vonalkódot és a leolvasni. Gyártótól és típustól függően néhány kézi olvasóhoz opcionálisan vásárolható állvány is, mellyel akár kézkímélő prezentációs módban is használható lesz az eszköz. Általában kisebb forgalmú kereskedelmi egységekben találkozhatunk ilyen vonalkódolvasókkal.

   • Kézi/állványos (prezentációs) vonalkódolvasó: kézben fogva vagy állványba helyezve (kézkímélő módon) használható általános felhasználásra tervezett típusok tartoznak ebbe a kategóriába. Az állványba helyezett olvasó előtt egyszerűen csak elhúzzuk a vonalkódot, melyet automatikusan leolvas és továbbít a pénztárgép/számítógép felé. A kézbe vehető funkció abban az esetben ideális, amikor egyszerűbb az olvasót mozgatni a termékhez, mint fordítva. Bizonyos terméktípusoknál előfordul, hogy több vonalkódot is ragasztanak egymás mellé, ebben a környezetben is könnyebb egy kézben tartott olvasóval pozicionálni. Főbb felhasználási területei: nagy és kiskereskedelem (bevásárlóközpont, szupermarket, élelmiszer-, ruházati-, műszaki boltok, trafikok, italkereskedések, stb.) iroda (dokumentum, boríték, csomagazonosítás, stb.), szórakoztató központ (belépőjegy, parkolójegy, stb.) és egészségügyi (recept, gyógyszer, stb.), gyártás, raktározás.

   • Asztali vonalkódolvasó: ezek az olvasók úgy lettek kialakítva, hogy a pult vagy asztal tetején fixen elhelyezve működjenek, ne kelljen őket kézbe venni, vagy kézben tartani. Ezek az un. omnidirekcionális olvasók egyszerre több irányban is pásztáznak, így bármilyen szögben eléjük tartott vonalkódot hatékonyan tudnak olvasni. Ilyen olvasókat előszeretettel használnak nagyobb forgalmú áruházakban, vegyesboltokban vagy egyéb kereskedelmi egységekben.

   • Pultba építhető vonalkódolvasó: áruházakban, szupermarketekben vagy nagyobb boltokban használt eszközök, ahol a pultba építhető olvasók teljesítménye a nagy áruforgalmat is jól ki tudja szolgálni. Az olvasóablakok karcálló nagy szilárdságú üveggel vannak védve, így a folyamatos mechanikai érintkezés az áruval sem jelenthet problémát. Egyes gyártóknál/típusoknál függőleges és vízszintes síkban is helyeznek el olvasófejet, így az olvasás még kevesebb pozicionálást követel a dolgozótól. Bizonyos típusok akár beépített mérleggel is elérhetőek.

   • Fix vonalkódolvasók: az ilyen típusú olvasókat egy adott pontra rögzítve használják, onnan olvassa le az előtte elhaladó vonalkódokat. A fix telepítésű vonalkódolvasók automatizált rendszerekben, vagy olyan munkahelyeken alkalmazhatók előnyösen, ahol a felhasználó kezeinek szabadon kell maradnia. Ezek az olvasók általában egy rendszer részét képezik, tervezésüknél figyelmet fordítottak rá, hogy ellenálljanak az extrém környezeti viszonyoknak vagy megbirkózzanak a legnehezebb olvasási körülményekkel is. Fixen telepíthető vonalkódolvasókat telepíthetjük futószalag vagy csomagoló gépsor mellé, hiszen nagy mozgástoleranciával rendelkeznek, így a gyorsan elhaladó vonalkódokat is nagy biztonsággal olvassák. 


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan tudom a vezetékes vonalkódolvasót a számítógéppel csatlakoztatni?

   A csatlakozás módja szerint lehet PS/2 (PC billentyűzet), RS-232 (soros port), vagy USB csatlakozású. A csatlakozástól függően a vonalkód olvasónak különféle jeleket kell előállítania, illetve továbbítania. A csatlakozási felületet nevezzük idegen szóval interfésznek. Léteznek olyan olvasók, melyek csak egyféle interfésszel rendelkeznek, illetve léteznek ún. multi-interfész olvasók is, melyek bármelyik fajta jelet elő tudják állítani, csupán a csatlakozó vezetéket kell kicserélnünk.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan tudom a vezeték nélküli (wireless) vonalkódolvasót a számítógéppel csatlakoztatni?

   A vezeték nélküli vonalkódolvasók elterjedése évről-évre egyre nagyobb, annak köszönhetően, hogy a technológia ára jelentősen csökken. Ezek az olvasók valamely rádiófrekvenciás tartományt használják az adatok továbbítására. A vezeték nélküli olvasókkal a használt kommunikációs technológiától függően 10-15, 30-50, vagy akár 100 méteres távolságban szabadon mozoghatunk. Az ilyen vonalkódolvasók használata olyan esetekben előnyös, ha nagy távolságra kell eltávolodni, akadályozna a vezeték (pl. rakatokat kell körüljárni, épület elé kell kimennünk az olvasóval), vagy sérülésnek tennénk ki a vezetéket (pl. targoncaforgalom).
   Általában - egy-két Bluetooth típust kivéve - a vezeték nélküli olvasókhoz egy bázisállomás is tartozik, mely fogadja az olvasó által küldött adatokat és hagyományos vezetékes módon továbbítja a rendszer felé, valamint ez az állomás tölti az olvasó akkumulátorát is. A legújabb fejlesztésű vezeték nélküli olvasók már rendelkeznek un. Bach móddal, ami az adatok gyűjtését teszi lehetővé akkor, amikor a bázisállomás hatótávolságán kívül tartózkodik a felhasználó. Visszatérve a hatókörbe a gyűjtött adatokat automatikusan átküldi a számítógép felé.


   Ugrás a lap tetejére
  • Fontos, hogy milyen környezetben használóm a vonalkódolvasót?

   Az alkalmazási környezet és a használati körülmények meghatározása kiemelten fontos kritérium a vonalkódolvasó választásánál. Amennyiben a környezeti feltételek átlagosak, de mégis számíthatunk az eszközök mostohább felhasználására, úgy érdemes robusztusabb olvasót választani, mivel ezzel hosszútávon pénzt takaríthat meg.

   • A belépő szintű és középkategóriás olvasókat általános felhasználói környezetben (szoba hőmérséklet, normál pára, stb.) való használatra tervezték. Nem okoz gondot egy-egy véletlen leejtés akár 1-1,5 méter magasról sem. 
   • Az ipari vonalkódolvasók ellenállnak a környezeti hatásoknak, mint extrém hőmérséklet (akár -20 C°), por, víz, pára és mechanikai sérülések. Az ellenálló tokozás mellett az ipari vonalkódolvasók belső kialakítása is megerősített. A tervezés során igyekeznek a legkevesebb mozgó alkatrészt beépíteni a vonalkódolvasókba, növelve ezzel a mechanikai stabilitást és csökkentve a meghibásodás esélyét. Az ipari szkennerek már ránézésre könnyedén felismerhetőek, gyártótól függően általában sárga/fekete, vagy piros/fekete tokozásúak.

   Az ipari és általános célú vonalkódolvasók közötti különbség jelentős. Bár rövid távon az általános felhasználású eszközök ára kedvezőbb, de a meghibásodások miatt bekövetkező termeléskiesés és a javítási költségek miatt hamar kiegyenlítődnek az ipari szkennerre fordított többletköltség.


   Ugrás a lap tetejére
  • Hogyan válasszuk ki a megfelelő vonalkódolvasót?

   • 1. Milyen típusú vonalkódokat akarunk olvasni?
    • Egydimenziós (EAN13, EAN8, CODE39, CODE128, stb.)
    • Kétdimenziós (PDF417, QR code, DataMatrix, stb.)
   • 2. Milyen módon szeretnénk használni az olvasót?
    • Kézi vonalkódolvasó
    • Kézi/Állványos (prezentációs) vonalkódolvasó
    • Fix/Asztali vonalkódolvasó
    • Pultba építhető vonalkódolvasó
   • 3. Milyen környezetben akarjuk használni a vonalkód olvasót?
    • Normál (irodai, kereskedelmi, egészségügyi)
    • Ipari környezet
    • Speciális környezet
   • 4. Milyen távolságról akarjuk használni a szkennert?
    • CCD olvasó: típustól függően max. 10-50 cm-es olvasási távolság
    • Lézeres olvasó: típustól függően max. 10-60 cm-es olvasási távolság (kivéve long-range olvasók)
   • 5. Milyen legyen az összeköttetés az olvasó és a kiszolgáló egység között?
    • Vezetékes kapcsolat
     • Billentyűzetes
     • RS232 (soros)
     • USB
    • Vezeték nélküli kapcsolat (wireless)
     • Bluetooth (max. 10-100 m)
     • Wi-Fi (max. 10-100 m)


   Ugrás a lap tetejére
 • 2. A vonalkódokról általában
  • Mi is a vonalkód?

   A vonalkód a számok és betűk kódolásának egyfajta módja, mely meghatározott szabályok szerint felépülő, világos és sötét mezők váltakozásán alapuló, optikailag érzékelhető kód. A vonalkód nem tartalmaz leíró adatokat, ez csupán egy hivatkozási szám, amelyhez a számítógép megkeres és társít egy hozzátartozó rekordot, amely már tartalmaz leíró adatokat és más fontos információkat.
   Például: egy vonalkód jelöl egy bizonyos konzervet, de nem tartalmazza a termék nevét, fajtáját vagy árát, helyette mindössze egy tizenkét jegyű számot. Amikor ezt a számot beolvassuk, bekerül egy számítógépbe, amely rátalál a számhoz tartozó rekordra az adatbázisból. Ez a rekord tartalmazza a termék leírását, a gyártó nevét, az árat, a raktáron lévő mennyiségét stb.


   Ugrás a lap tetejére
  • Főbb egydimenziós vonalkód típusok

   - UPC/EAN vonalkód
   - Átfedés kettő az ötből (interleaved 2 of 5) vonalkód
   - Codebar vonalkód
   - Code-39 vonalkód
   - Code-93 vonalkód
   - Code-128 vonalkód


   Ugrás a lap tetejére
  • Főbb kétdimenziós vonalkód típusok

   - Code 49 vonalkód
   - Code16k vonalkód
   - Codablock vonalkód
   - PDF 417 vonalkód
   - Maxicode vonalkód
   - Datacode vonalkód
   - DataMatrix vonalkód
   - QR vonalkód


   Ugrás a lap tetejére
  • Az UPC és az EAN vonalkód

   Az EAN/UPC vonalkód család valójában egy vonalkód típust és egy termékazonosítási rendszert takar egyidejűleg. Az adattartalom meghatározása nem önkényes, meg kell felelnie az egyedi termékazonosító kiadásáért felelős GS1 szabványszervezet számkiadási előírásának (hazánkban: GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. - www.gs1hu.org).
   Az UPC az USA-ban és Kanadában, míg az EAN elsősorban Európábankerült a 80-as években bevezetésre, de mára az EAN kódtípusok (EAN-13, EAN-8) az általánosan elfogadott kiskereskedelmi vonalkódok.  EAN/UPC vonalkód család valamennyi típusa egységesen a GS1 által meghatározott elvek alapján kizárólag GTIN termékazonosító szám feltüntetésére alkalmazható.

   UPC, EAN, UPC/EAN code, UPC/EAN barcode, UPC barcode, EAN barcode

   Ezek a vonalkódok fix hosszúságú számok kódolására alkalmasak. Az EAN 8, illetve 13 számjegyet kódoló változatokat definiál (EAN-8 és EAN-13), az UPC pedig 12 jegy kódolására alkalmas (UPC-A és UPC-E), de szükség esetén különálló, önálló vonalkóddal (Add-on) egy 2, illetve 5 számjegyet tartalmazó kódrészlettel kiegészíthetők.

   UPC, EAN, UPC/EAN code, UPC/EAN barcode, UPC barcode, EAN barcode

   A  GS1 szabvány nemcsak a vonalkódot, hanem a termékazonosító kód képzését is szabályozzák. Az első két vagy három karakter képezi a GS1 Prefixet, amelyet a GS1 Globális Iroda ad ki minden GS1 Tagszervezetnek. A GS1 Prefixet követő Beépülő számot (2-7 karakter) a GS1 Tagszervezet határozza meg. A GS1 Prefix és a Beépülő szám képezi a GS1 Cégprefixet, amelyet a GS1 Tagszervezet ad ki a GS1 Cégprefixet igénylő szervezetnek. Az azonosító szám maradék karaktereit a felhasználó teszi a cégprefix mögé, így az árureferencia számot (jellemzően 6–2 karakter) és az ellenőrző számot.  Az ellenőrző számot az azonosító szám előző számjegyeiből számolják egy előre megadott algoritmus alapján, és a vonalkód olvashatóságának, illetve a szám helyes felépítésének biztosítására szolgál.Ezzel szemben az EAN-8 vonalkóddal feltüntethető GTIN-8 azonosító központilag kerül meghatározásra a GS1 részéről az egyes termékek esetén.
   A fenti szabályok nem csak a kereskedelemben a pénztáraknál alkalmazott vonalkódokra érvényesek, az azonosítók és a vonalkódok a zárt belső rendszerekben is is minden esetben a GS1 szabványok alapján használhatóak.

   Az UPCEAN kódok jellemzői:
   - numerikus karakterkészlet, rögzített hosszúság,
   - moduláris struktúra, 4 különböző szélesség,
   - különleges kivitelek, speciális alkalmazásokra (EAN-8, add-on).


   Ugrás a lap tetejére
  • Átfedéses kettő az ötből vonalkód - interleaved 2 of 5

   A kódcsalád legismertebb tagja. Az átfedéses kettő az ötből kód az eredeti diszkrét kettő az ötből kód továbbfejlesztett változata. Egyszerű felépítésű, ugyanakkor tömör numerikus kódtípus.
   A vonalkód hossza szabadon választható, de csak páros számú számjegyeket tartalmazhat.
   Felépítése a következő: minden karakter öt modulból áll, amelyből kettő széles, három pedig keskeny, s vagy csak fekete, vagy csak fehér vonalak alkotják. Ez csak úgy lehetséges, hogy az egyik karakter sötét moduljait a másik karakter világos moduljai választják el egymástól, mintegy átszőve az egyiket a másikkal. A kód elnevezése is ezekre a jellemzőkre utal.
   A vonalkód önellenőrző is, mert mindegyik karakter két vastag és három vékony vonalból áll (az ettől való eltérést az olvasó hibának tekinti). A kódszekvencia a két vékony és egy vastag vonallal kezdődik, ezt követik az egyes számjegyek kódjai és az EAN/UPC szabvánnyal analóg módon számított ellenőrzőjegy, az egészet két vékony által közbezárt vastag vonal zárja.
   Ez a vonalkód csak számjegyek kódolására alkalmas. Előnye, hogy szinte bármilyen nyomtatóval előállítható, mert a sötét vonalak közötti világos szakaszok szélessége nem lényeges.

   átfedés, Átfedéses kettő az ötből, interleaved 2 of 5

   Fő alkalmazási területe a gyűjtőcsomagolások vonalkódos jelölése. Alkalmazása során körültekintően kell eljárni, mivel a kód részhalmaza is értelmes lehet az olvasás folyamatán. Ezt a hibalehetőséget a kód köré nyomtatott kerettel és ellenőrző összeg beépítésével lehet kivédeni.
   További felhasználási területe: zárt ipari rendszerek, egészségügyi alkalmazások
   (TB-kártya), okmány- és dokumentációs alkalmazások (APEH nyomtatványok, receptek).

   Az átfedéses kettő az ötből kód jellemzői:
   - Nagy jelsűrűség
   - Numerikus karakterkészlet
   - Folyamatos
   - Ajánlottan fix hosszúság
   - Egyes felhasználási célokra, minden részletében szabványosított


   Ugrás a lap tetejére
  • Codabar vonalkód

   Ezt a kódot vérbankokban és fényképlaborokban használják leginkább. A kód folyamatos, minden karakter négy vonalból és három közből áll, amelyek szélessége határozza meg a kódolt jelet. Ezen kívül a kód önellenőrző, így nincs szükség ellenőrző jegy használatára. Eltérően az eddig ismertetett vonalkódtípusoktól, a Codabar tizenhat különböző jel, négy start és stop szimbólum kódolására alkalmas.

   codabar, Codabar kód

   Egy jelsorozat kódja valamelyik lehetséges start szimbólummal kezdődik, majd egy keskeny köz (egy világos modul) után következnek a kódolt jelek (minden karaktert egy keskeny köz követ), és a szekvenciát valamelyik lehetséges stop szimbólum zárja. Tehát ezzel a vonalkódtípussal a kódolható jelek tetszőlegesen hosszú sorozata ábrázolható.


   Ugrás a lap tetejére
  • Code39 vonalkód

   A Code-39 volt az első alfanumerikus jelek kódolására alkalmazható vonalkód típus. Zárt alkalmazásokban talán még ma is a legelterjedtebb, ezt áttekinthető, egyszerű felépítésének köszönheti.

   code39, code 39, Codabar kód


   Alkalmazási területe igen széles, ipari szervezetek, kórházak, könyvraktárak és az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (US DoD) is használja. Ez a vonalkódcsalád a "kettő az ötből" kód logikus továbbfejlesztése, karakterkészletének kibővítése. Az egyes karaktereket öt vonal és köztük lévő négy köz kódol, és a két vonal, valamint egy köz vastagabb. Így ez a kód 40 különböző szimbólum kódolására alkalmas.
   Ehhez hozzájön még négy speciális karakter, melyeket kizárólag keskeny vonalak és három széles köz reprezentál. A teljes karakterkészlet a start/stop jelből, 10 szám, 26 betű és 7 egyéb jel kódjából áll.

   Főbb jellemzői:
   - alfanumerikus (kibővíthető a teljes ASCII karakterkészletre)
   - változó hosszúságú
   - diszkrét és önellenőrzdiskrétnő
   - kis információsűrűség


   Ugrás a lap tetejére
  • Code93 vonalkód

   A Code 39 alkalmazásának jelentős technikai korlátja, hogy egyes nyomtatókkal nem lehet adott elemi vonalszélesség alá menni és ilyenkor a relatív alacsony információsűrűség túl hosszú kódot eredményez. A probléma feloldására született meg a Code 93, mint egy igen nagy sűrűségű vonalkód. A karakterkészlet megegyezik a Code 39-el, automatikus kódfelismerővel ellátott olvasók mindkettőt értelmezni tudják. A Code 93 az EAN kódhoz hasonló elvi felépítésű, minden karakter 9 modul széles, amelyben 3 vonal és 3 köz van. Az 56 lehetségesen kódolható karakterből 43 értékes, 4 mint módosító karakter kerül felhasználásra (a teljes ASCII karakterkészlet előállítására) és egy start/stop karakter van. A Code 93 folyamatos és nem önellenőrző, a vonalak és közök egyaránt 1,2,3,4 egység szélesek lehetnek.

   code93, code 93, Codabar kód

   Ellenőrzési célokra 2 ellenőrző karakter használatos, amivel igen nagy biztonság érhető el. A Code 93 alfanumerikus alkalmazásánál a legnagyobb sűrűséget biztosító vonalkódtípus.

   Főbb jellemzői:
   - alfanumerikus (teljes ASCII karakterkészlet)
   - változó hosszúságú
   - diszkrét és önellenőrző
   - nagy információsűrűség
   - 2 ellenőrző karakter


   Ugrás a lap tetejére
  • Code128 vonalkód

   Ez egy viszonylag új keletű vonalkód típus, ennek ellenére rohamosan terjed, amit az eddigi kódok előnyös tulajdonságainak együttes megléte indokol. Az igen nagy sűrűségű kódolás lehetővé teszi számos olyan alkalmazását, ahol nagy mennyiségű adatot kell viszonylag kis méreten tárolni. Az EAN rendszeren belül kiegészítő kódolásra is szabványosították speciális (FNC 3) indító karakterrel.

   code128, code 128, Codabar kód

   A Code-128 kód karakterei 11 modul szélesek, mindegyikük három vonalból és három közből állnak, mely jelkészlet a teljes ASCII karakterkészlet kódolására alkalmas. Ezek a vonalkódok önellenőrzők és még egy ellenőrző jegyet is tartalmaznak a nagyobb biztonság érdekében. Az EAN/UPC szabványhoz hasonlóan három karakterkészletet használnak a kódoláshoz, melyek közül az egyik numerikus információk kétszeres sűrűségű kódolását teszi lehetővé. A vonalkód a három lehetséges start szimbólum egyikével kezdődik, ami egyúttal a használt jelkészletet is meghatározza. Lehetőség van a kódolandó sorozat belsejében is a használt jelkészlet cseréjére, amit a megfelelő start szimbólum beszúrásával kell jelezni. A start szimbólumot követi a jelsorozat kódja, majd az ellenőrző jegy, stop szimbólum (11000111010) és a zárójel (11) következik. Az ellenőrző jegy számításához vegyük a start szimbólum sorszámát, ehhez adjuk hozzá a jelsorozat egyes elemeinek sorszámát megszorozva a jel pozíciójával. A kapott összeg modulo 103 vett maradéka adja az ellenőrző szimbólumot.

   Főbb jellemzői:
   - Nagy információsűrűség
   - ASCII alfanumerikus karakterkészlet
   - Folyamatos, önellenőrző
   - Változó hosszúságú
   - Egyes felhasználási célokra szabványosított


   Ugrás a lap tetejére
  • Code49 vonalkód

   A kód 2-8 közötti sorból állhat. Minden sor 4 kódszót tartalmaz a Start és Stop karakteren kívül, és hetven modulból épül fel. Egy kódszó 16 modulból áll, ami 4 sötét és világos modulpárt tartalmaz, és két karakter kódolását teszi lehetővé. Minden sor tartalmaz ellenőrzőkaraktert, és a sorok számától függően a teljes kódra vonatkozó további ellenőrzőkarakterek is beépítésre kerülnek, ezért maximum 49 alfanumerikus karakter, vagy 81 számjegy kódolását végezhetjük el vele.


   Ugrás a lap tetejére
  • Code16k vonalkód

   Megjelenésében nagyon hasonlít a CODE 49 kódra. A sorok száma 2-16 között változhat, és minden sor egyedi start és stop karakterrel rendelkezik. Soronként hetven modulból áll, ami öt karaktert tartalmaz. A sorokat egymástól és oldalról, a nyugalmi zónától is külön elválasztható vonal védi. A karakterek kódolása a CODE 128 inverzeként történik. Több ellenőrzőkaraktert tartalmaz, de soronkéntit nem. A vonalkód maximum 77 ASCII karaktert, vagy 154 számjegyet tartalmazhat.


   Ugrás a lap tetejére
  • Codablock vonalkód

   A Code 39 struktúrájára épül, de elvileg létezik Code 128 és Interleved 2of5 változata is. Minden sor tartalmaz a start és stop karakterek mellett sorazonosító jeleket is. Egy sorba maximum 22 karakter helyezhető el, és a sorok száma nem lehet több, mint 62, ami összesen 1360 karakter kinyomtatására ad lehetőséget, figyelemmel a több egymásra épülő ellenőrző számra. Fizikai méretét adott korlátok mellett szabadon alakíthatjuk ki.


   Ugrás a lap tetejére
  • PDF 417 kód

   A kód a nevében hordozza jellemző adatait. Egy kódszó 17 modulból áll, és 4 sötét-világos modulpárt tartalmaz. Egymás mellett maximum hat azonos modul állhat.
   A rendszerben 929 kódszó található, melyből 29-et fenntart magának, így a felhasználó 9000-at használhat. A kódba maximum 1850 ASCII karaktert, vagy 2725 számjegyet kódolhatunk.


   Ugrás a lap tetejére
  • Maxicode kód

   Rögzített méretű és kapacitású kód, melynek a struktúrája is állandó. Helyzetét a
   központi koncentrikus körök azonosítják. Három bites, 60 fokos irányítású kódolási
   elrendezés alkotja. Többfokozatú hibavédettséggel rendelkezik.


   Ugrás a lap tetejére
  • Datacode kód

   Négyzet formájú szimbólum, helyzetét a keretvonalak azonosítják. Sűrűsége és mérete változtatható. Több mint 500 karakter kódolására alkalmas, többféle hibavédettségi szinttel rendelkezik.


   Ugrás a lap tetejére
  • DataMatrix kód

   Négyzetes elrendezésű, nagy sűrűségű kódrendszer. Elsődleges felhasználási területe az elektronikai alkatrészek jelölése. Változó kapacitású kód, helyzetét a négyzetet alkotó keretvonalak határozzák meg. Több fokozatú hibavédettséggel rendelkezik. NapjaiKódnkban a DataMatrix elsődleges felhasználási területe az elektronikus alkatrészek azonosítása olyan direkt jelölési technikákkal, mint pl. a lézergravírozás. A kódot olyan alkalmazásban célszerű használni, ahol lényeges szempont a terület gazdaságossága, pl. kisméretű tárgyak jelölésénél, a nagy sebességű rögzített olvasás és a kompatibilitás direkt jelölőtechnikákkal.


   Ugrás a lap tetejére
  • QR kód

   A QR-kód (mobilkód) egy kétdimenziós vonalkód, melyet a japán Denso Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Jelentése Quick Response, azaz gyors válasz. A QR-kód legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend, de egyre jobban terjed Amerikában és már Európában is. A kód hibatűrő képessége és széles adatformátum támogatottsága miatt vált hamar népszerűvé, annyira, hogy 2000 júniusában ISO/IEC 18004 nemzetközi szabvánnyá vált, amelyet azóta többször kiegészítettek. Nyílt szabvány, viszont a tulajdonosi jogokat a Denso Wave fenntartja magának, így a QR-kód a Denso Wave hivatalosan regisztrált védjegye.
   A QR-kód felhasználása az iparban, logisztikában, termelésben kialakított adathordozóként könnyű használata miatt egyre jobban terjed. Rendkívül alkalmas adathordozóként való felhasználásra hirdetésekben, nyereményjátékokban és reklámokban. Ezen kívül alkalmas egyéb marketingeszközként való felhasználásra, illetve internetes üzenethordozóként (webcím, üzenet, sms, névjegy, GPS koordináták stb.).

   qrCode, qr code, QR kód


   Ugrás a lap tetejére
 • 3. IP-védelem
  • IP-védettség ?

   Az IP (Ingress Protection) jelentése behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Ezen szabvány szerint az IP besorolás első számjegye a szilárd testek (por), míg a második a víz behatolása elleni védettséget jellemzi. Az első számjegy az érintésvédelem mértékét is jelzi. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.


   Ugrás a lap tetejére
  • Az alábbi táblázat az IP számokat foglalja össze:

   Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség Víz elleni védettség
   0 Nincs védelem Nincs védelem 0
   1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz) 1
   2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban) 2
   3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban) 3
   4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 4
   5 Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 5
   6 Teljes mértékben védett por ellen Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett) 6
   Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1 m között 30 percig) 7
   Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben) 8


   Ugrás a lap tetejére
Magunkról | Mit jelent az árkategória? | Szállítási és fizetési feltételek | Garanciális és garancián túli szervizelés | ÁSZF | Adatkezelés | Jogi nyilatkozat
Datalogic viszonteladó partner Cipherlab viszonteladó partner Motorola viszonteladó partner Metrologic viszonteladó partner Honeywell viszonteladó partner Handheld viszonteladó partner Symbol viszonteladó partner
0
Kosár tartalma:
0 darab termék
Lista megtekintése
0
Ajánlatkérés:
0 darab termék
Lista megtekintése
0
Előzmények: